Cumartesi, Ekim 5, 2024

VAKIF SENEDİ

Madde 1-Vakfın adı: NİĞDE EĞİTİM VAKFI

Madde 2-Vakfın merkezi: NİĞDE

            Adresi: Sarıköprü mah. Bucakçayır yolu Nur apt. (Mezarlık karşısı) NİĞDE

            Vakıflar Genel Müdürlüğünün izni dâhilinde mütevelli heyetin kararı ile vatan satında şubeler açabilir. Şubelerin gayesi vakfın gayesidir. İdare tarzları mütevelli heyetçe tayin ve tesbit edilir.

Madde 3- Vakfın Gayesi

            Umumi gayesi, bütün tahsil kademelerindeki talebelere hizmet etmek, onların milli ve nanevi değerlere teçhiz edilmesi için her nevi imkânları sağlamaktır.

            Bu gayesini gerçekleştirme yolunda,

  1. Bütün tahsil kademelerindeki talebelerin yetişmesi hususunda ayni ve nakdi yardımda bulunur, burslar verir,
  2.  Yurtlar, meskenler, okuma salonları gibi benzeri bobşay imkanlar hazırlar,
  3. Yabancı lisan, üniversiteye hazırlık ve mesleki kurslar açar, idare eder. Seminerler, konferanslar ve benzeri ilmi-Akademik faaliyetlerde bulunur,
  4. Kanunların müsaadesi ile her seviyede eğitim ve öğretim müesseseleri kurar, açar ve idare eder,
  5. Müelliflerin eserlerini ve te’lif haklarını satın alır, basar tevzi eder, gazete, mecmua ve kitap heşneşüke şüpür, radyo ve televizyonlarda programlar tertip eder ve ettirir.
  6. Gayesine muvafık faaliyet gösteren her nevi resmi ve gayr-ı resmi müessese ve şahıslarla münasebet kurar ve faydalanır.
  7. Umumi olarak halkın milli ve manevi sahalarda şuurlanması için çalışma yapar, Cami, Kur’an kursu ve benzeri hayır müesseselerini yaptırma ve tamir işlerini deruhte eder.
  8. Vakıf gaye ve mevzuatına aykırı düşmeyen diğer bütün faaliyetlerde bulunur.

Madde 4- Vakfın gayelerinin tahakkuku için

Gelir getirmek maksadıyla her türlü menkul ve gayr-ı menkul alım, satım, ipotek ve kiraya verme gibi işleri tanzim eder. Mal sahiplerinden istimal ve intifa haklarını alır, bunların umumun gelirlerinden şartlı veya şartsız istifade eder. (Gayr-ı menkullerin bağlıdır)

Madde 5- Vakfın mal varlığı:

Bu senedin sonundaki vakıf kurucularından Osman oğlu Ali Sarıçam’a ait Niğde Mrk. Sarıköprü mah.  Karahark mevkiinde tapuda kayıtlı bulunan pafta no:90, ada no:492,  parsel no:220 de tapuya kayıtlı 744.46 m2  miktarındaki arsa ile bu arsa üzerinde halen inşaatı devam etmekte olan 4 katlı bina, yine aynı şahsa ait Niğde ili Mrk. İlçesi, Sarıköprü  mah. Karahark mevkiinde kain pafta no:90, ada no:492, parsel no:219 da tapuya kayıtlı 270.51 m2 miktarındaki arsa vasfındaki taşınmaz ile, yine Niğde ili Mrk. İlçesi, Sarıköprü  mah. Karahark mevkiinde kain pafta no:90, ada no:492, parsel no:221 de tapuya kayıtlı 19.27 m2 miktarındaki arsa vasfındaki taşınmazlardır.

Madde 6-Vakfın Gelirleri:

  1. Vakfa tahsis edilen menkul ve gayr-i menkullerin her türlü gelirleri
  2. Vakfa yapılacak her türlü ayni ve nakdi teberrular ve bunların her türlü gelirleri
  3. Vakfın memalikini nemalandırmak gayesiyle alınan her türlü hisse senedi, tahvil, intifa senedi ve benzerlerinin gelirleri
  4. Vakfın gayesini gerçekleştirmek için kurduğu müesseselerden elde ettiği gelirlerdir.

Madde 7-Vakıf gelirlerinin sarf şekli

Vakıf gelirlerinden, kanuni ve mecburi olan masraflar çıktıktan sonra, mütebaki gelirlerinin sarfı, mütevelli heyeti tarafından hazırlanacak talimat ve bütçe ile yapılır.

Madde 8-Vakfın Organları

  1. Mütevelli heyet
  2. İcra heyetidir

Madde 9-Mütevelli heyet

Mütevelli heyet vakıf kurucular listesindeki ilk 7 kişidir(yedi kişidir)

Madde 10-Mütevelli heyetin vazife ve salahiyetleri:

  1. Mütevelli heyet, her sene iki defa mutad olarak ve icra heyetinin veya üyelerinin en az 5’inin talebi ile olağanüstü olarak toplanır. Mutad toplantılardan birisi her yıl Ekim ayı içerisinde yapılır. Ekim ayı içerisinde yapılan bu toplantıda, sonraki mutad toplantının zamanı, yeri tespit edilir ve bu toplantı ayrıca davete lüzum kalmaksızın yapılır.
  2. Mütevelli heyetinin toplantı nisabı (4) dür. Kararlar mevcudun 2/3 ekseriyetiyle alınır.
  3. 2 sene içinde vazife yapmak üzere icra heyetini seçer.
  4. İcra heyetinin raporlarını ve mütalaalarını müzakere ederek neticeye bağlar, bu yolda karar ittihaz eder.
  5. Vakfın çalışması ile her türlü talimatname ve programları tetkik, tasdik, tadil ve tecdid eder.
  6. İcra heyetince alınan karar ve yapılan icraattan isabetli bulmadığını durdurur.
  7. Vakfın bütçesini müzakere, kabul ve tasdik eder.
  8. Kat’i hesapları, bilançoları tetkik ve kabul eder, alakaların ibrazına veya mesuliyetine karar verir.
  9. İcra heyeti üyelerine lüzumlu gördüğü ücreti tespit eder.
  10. Mütevelli heyet, icabı halde, icra heyetinin asil veya yedek üyelerinin sayılarında, vazifelerinde, sıfatlarında ve salahiyetlerinde her nevi tebdil, tağyir, tecdid ve tavzif hakkına sahiptir.
  11. Mütevelli heyet toplantılarına iki sene müddetle mazeretsiz olarak katılmayan mütevelli heyet üyesi, mütevelli heyet toplantısında bulunanların ekseriyetinin kararı ile testafi sayılır.

 Madde 11- İcra heyeti

İcra heyeti, mütevelli heyetin kendi üyeleri arasından veya hariçten, gizli veya açık oyla seçeceği beş asil, iki yedek üyeden teşekkül eder. Bu heyet yapacağı ilk toplantısında kendi üyeleri arasından veya dışarıdan bir başkan, bir başkan vekili, bir sekreter, bir muhasip, bir veznedar seçer. Bu iki yıl için seçilir. İcra heyeti asil ve yedek üye sayısı beşten aşağı düşerse, mütevelli heyet olağanüstü toplantı yaparak, boşalan üyelerin yerine yenilerini seçer. Bu durumda seçilen üyeler yerine seçildikleri üyenin müddeti tamamlanıncaya kadar vazife yapar. İcra heyeti üyelerinin tekrar seçilmesi caizdir. İcra heyeti en az 2 ayda bir defa toplanır. Toplantı ve karar nisabı asıl üye sayısının ekseriyetidir. İcra heyeti üç kişi ile toplantıda ittifakla karar alınmazsa sonraki toplantıda bu kararı üyelerinin tamamının katılması ile müzakere ile karara bağlar.

Mazeretsiz olarak üst üste üç defa veya yılda toplam (6) altı defa toplantılara iştirak etmeyen üye müstafi sayılır. Toplantılarda alınan kararlar, karar defterine geçirilir. Ve toplantıda bulunanlar tarafından imzalanır.

Madde 12- İcra heyetinin vazife ve salahiyetleri

  1. Vakfın gayesinin tahakkuku için lüzumlu her türlü kararları almak ve faaliyetlerde bulunmak.
  2. Vakfın bütçesinin tasarısını hazırlamak, mütevelli heyetin tasdikinden geçmiş olan bütçe dâhilin de harcamalar yapmak ve ilgililere harcama salahiyeti vermek.
  3. Vakfın faaliyetleri ile ilgili program ve talimatnameler hazırlayarak mütevelli heyetin tasdikine sunmak.
  4. Vakfın gayesini tahakkuk ettirmek için lüzumlu göreceği umum müdürlük, müdürlük, kol, komite ve komisyonlar kurmak ve yeteri kadar vazifeli tayin ve azledip bunların ücretlerini tespit etmek.
  5. Mütevelli heyete her yılsonunda bütçeyi, faaliyet ve hesap raporunu takdim etmek.
  6. İcra heyeti lüzum görürse icra heyetinin nezaret ve murakebesi altında vazife gören 1 müdür ile gerekli memurlardan kurulu bir idare ve muhasebe teşkilatı bulunur.
  7. Lüzumlu gördüğü hallerde mütevelli heyeti toplantıya çağırmak.
  8. Lüzumlu defter ve dosyaları tutmak.
  9. Vakıflar Genel Müdürlüğünün izniyle vakıf merkezinin dışında lüzumlu gördüğü yerlerde bürolar, çalışma merkezleri ve şubeler açmak.
  10. Vakfın gayesi için gayr-i menkul mübaya etmek ve kiralamak, altıncı maddede geçen bağışlarla ilgili menkul ve gayr-i menkulleri iktisab ve mübadele etmek, iktirazda bulunmak, leh ve aleyhine ipotekler kabul ve fekketmek, vesair hakları tesis etmek, eshan satın almak ve icabında terhin etmek ve satmak, ferağ kabul etmek ve ferağ vermek, hakiki ve hükmi şahıslar nezdinde ve resmi dairelerde, bankalarda vakfı temsil etmek ve kendi salahiyetlerinin bir kısmını kullanmak üzere vekil veya mümessil tayin etmek.

(Gayr-i menkullerin temliki ve tasarrufu Vakıflar Genel Müdürlüğünün iznine bağlıdır.

Madde 13- İcra heyeti üyelerinin vazifeleri

  1. Başkan: Başkan, 12 madde dairesinde vakfı temsil eder, icra heyetine başkanlık eder, icra heyeti ve mütevelli heyeti kararlarını icra eder.
  2. Başkan vekili: Başkanın bulunmadığı zamanlarda icra heyeti toplantılarına başkanlık eder, ayrıca başkanın bulunamayacağı yerlerde sair görevlerini yapar.
  3. Sekreter: Sekreter, vakfın bütün yazışmalarını idare eder, icra heyet ve mütevelli heyet toplantısının gündemini hazırlar ve vakıf teşkilatının düzenli çalışmasını sağlar.
  4. Muhasip: Vakfın hesap işlerini yürütür. Gerektiği hallerde münasip kişilere muhasebe işlerini daimi ve geçici olarak yaptırır.
  5. Veznedar: Bütçe gereği yapılacak ödemeleri yapar. Gelirleri ve kıymetli evrakları muhafaza eder. Vakfın adına gelen paraları ait olduğu yerden tahsile, ahzu kabza veznedar yetkilidir. İcra heyetinin kararı ile bu yetkiyi heyet üyelerinden bir başkasına veya hariçten bir kişiye verebilir, verilebilir.

Madde 14- Vakfın temsili ve imza salahiyeti:

  1. İdari işler ve yazışmalarda icra heyeti üyelerinden birinin veya tayin edilen müdür veyahut yetkilinin.
  2. Tasarrufi muamelelerde icra heyeti kararına uygun olarak, icra heyeti üyelerinden iki üyenin imzasıyla temsil ve ilzam olunur.

Madde 15- Vakıfta ifa edilecek hizmetlerin karşılığı:

Mütevelli heyet ve icra heyetinin yapacakları hizmetler prensip olarak fahridir. Onların vazife icabı yapacakları seyahatlerin masrafları vakıf tarafından deruhte edilir. Mütevelli heyet, icra heyeti üyelerine müddetini de tayin ederek günün rayicine münasip bir huzur hakkı tanıyabilir. Ayrıca mütevelli heyet üyelerinden ve icra heyetinden bu üyelik vazifesi dışında vakıf işlerinde fiilen çalışan mütevelli heyetin bu konuyu karara bağlamasında oy kullanamazlar. Vakfın gayesine ulaşması için yapılan her işte yeteri kadar personel çalıştırılabilir. Bunların ücretini günün rayicine göre icra heyeti tayin eder. Ancak bunun toplamı mütevelli heyetin tespit ettiği personel giderlerini aşamaz.

Madde 16-  Vakıf senedinde değişiklik yapılması mütevelli heyetin oy birliği ile mümkündür.

Madde 17- Mütevelli heyet üyelerinin halefleri:

  1. Vakfın tescil ve teşkiline müteakip bir ay zarfında mütevelli heyet üyeleri vefatları veya mütevelli heyetten herhangi bir sebeple çekilmeleri halinde, kendi yerlerine kaim olmak üzere üç namzedin ismini kapalı bir zarfa koyarak icra heyeti başkanına verir.

      Mütevelli heyet vefatı veya çekilmeyi takip eden ilk toplantısında bu namzetlerden birini mütevelli heyetin gizli veya açık oyla kısmı ekseriyetinin teklif ve kabul edeceği bir başka kişiyi seçer.

      Yeni seçilen mütevelli heyet üyesi de seçimi takip eden bir ay içinde haleflerini kapalı zarfla icra heyeti başkanına verir.

  • Mütevelli heyet üyelerinin sayısı yerlerine yenileri yukarıdaki bend hükmüne göre seçilmeden, herhangi bir sebeple beşten aşağı indiği taktirde boşalan üyelerin gösterdikleri namzetlerin hepsi toplantıya çağırılır. Bunların toplantıya katılmaları ile mevcut mütevelli heyet üyelerinin toplamının ekseriyetinin reyi ile seçilecek üyelerle mütevelli heyet üye sayısı 7’ye tamamlanır.

Madde 18-Vakfın infisahı

Vakfın herhangi bir sebeple infisahı halinde nereye intikal edeceğine mütevelli heyet karar verir. Hukuken mevcudiyeti kesinlikle kalmadığı ve teşkili imkansızlaştığı ahvalde bütün maddi varlığı DİYANET VAKFINA kalır.

Madde 19- Vakfın gayr-i menkulleri

  1. Doğrudan doğruya vakfın gayesinin tahakkukuna tahsis edilenler ve
  2. Vakfın idamesi, işlemesi ve gayesine ulaşması için gerekli irazı getirmeye tahsis edilenler olamak üzere iki kısımdır.

Vakfın gayr-i menkulleri icabı halinde daha faydalı hale getirilmek üzere tebdil, tağyir ve trampa edilebilir, daha münasip ve daha iyi gelir getiren bir veya birkaç gayr-i menkul alabilmek için mevcut gayr-i menkullerin satılmaları, yıktırılmaları, yenilerinin inşa ettirilmeleri caizdir. Bu gibi ahvalde mer’i kanunların hükümlerine göre hareket edilir. Bu hususta mütevelli heyet 2/3 ekseriyetle karar alır.;

 dediler sözlerini bitirdiler. Dairede bir asıl 4 iç örnek olarak yazılan vakıf senedi okur yazar olan kurucu üyelere ayrı ayrı bizzat ve bilvekale verildi. Hepsi ayrı ayrı bizzat ve bilvekale yazılanların arzularına uygun olduğunu başka arzularının bulunmadığını beyan etmeleri üzerine senet metni hep birlikte imza altına alındı.

Bugün bindokuzyüzdoksanbeş yılı Kasım ayının yirmiyedinci Pazartesi günü 27.11.1995

VAKFIN KURUCU ÜYELERİ:

NUREDDİN YAŞAR                      ALİ SARIÇAM                                  MEHMET ÇİFTÇİOĞLU                                           

           imza                                                  imza                                                  imza

YUSUF AKBAY                RAŞİT ÖZMEN (Kendi adına bizzat Ali Özatamer adına bilvekale)  

         imza                                      imza

NECDET KOCABAŞ                                                              MEHMET ALİ ÇOBANOĞLU

            imza                                                                                                    imza

NEJDET BÜYÜKAKKAŞ                                                                AHMET TACİROĞLU

       imza                                                                                                  imza

AVNİ GÜNEŞ                               ABDULKADİR ŞİMŞEK                   HARUN ÇOBAN

imza                                                       imza                                                imza

                                                                      NİĞDE ÜÇÜNCÜ NOTERİ (EMİN ALGAN)